Ankara Sağlık Bilimleri Dergisi, Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi’nin bilimsel yayın organıdır. Derginin amacı, ulusal ve uluslararası düzeyde sağlık bilimleri alanında kaydedilen güncel gelişmeleri aktarmak, özgün bilimsel çalışmaların paylaşılmasını sağlamak ve sağlık profesyonellerinin gelişimlerini desteklemektir.
Ankara Sağlık Bilimleri Dergisi, beslenme ve diyetetik, çocuk gelişimi, dil ve konuşma terapisi, ebelik, ergoterapi, fizik tedavi ve rehabilitasyon, gerontoloji, hemşirelik, tıp, odyoloji, ortez ve protez, sağlık yönetimi ve sosyal hizmetler gibi alanlarda makale kabul eden, "çift-kör" hakemlik ilkelerine bağlı bilimsel dergidir.
Dergi; sağlık bilimleri alanındaki orijinal araştırmaları, derleme yazıları, olgu sunumlarını yayınlamaktadır.
Yazılarda yer alan görüşlerin sorumluluğu yazarlara aittir.
Aralık ve Haziran aylarında olmak üzere yılda iki sayı olarak, hem elektronik ortamda hem de orijinal baskı olarak çıkan derginin yayın dili Türkçe ve İngilizce'dir.
Makalenizi sisteme yüklemeden önce aşağıdaki adımlar takip edilmelidir
Makale Gönderi Kontrol Listesi dikkatli bir şekilde okunmalı, yer alan tüm seçenekler yerine getirildikten sonra onaylanmalı ve sorumlu yazar tarafından imzalanarak sisteme ek dosya olarak yüklenmelidir.
Tam metin dosyasının hazırlanmasında araştırma makaleleri için Örnek Şablon ve derleme makaleleri için Örnek Şablon dosyası kullanılmalıdır.
Yayın Hakları Devir Formu tüm yazarlar ve sorumlu yazar tarafından imzalandıktan sonra sisteme PDF formatında yüklenmelidir.
Araştırma makaleleri Araştırma Makaleleri Yazım Kuralları dosyasındaki kurallara göre oluşturulmalıdır.
Derleme ve sistematik derlemeler Derleme & Sistematik Derleme Yazım Kuralları dosyasındaki kurallara göre oluşturulmalıdır. İntihal raporunda benzerlik oranı %20'yi geçmemelidir.
Olgu sunumları Olgu Sunumları Yazım Kuralları dosyasındaki kurallara göre oluşturulmalıdır.
Başlık Sayfası Örnek Başlık Sayfası dosyasındaki kurallara göre oluşturularak farklı bir word dosyasında sisteme yüklenmelidir.
Etik Kurul Onay Formu sisteme yüklenmelidir.
Ankara Sağlık Bilimleri Dergisi, yazarlardan araştırma ve yayın etiğine uyumlu olunmasını istemektedir. İnsanlarda veya hayvanlarda gerçekleştirilen araştırmalarda “Ulusal ve Uluslararası Etik Rehberler”e uyum ve ilgili etik kurullardan izin esastır. Dergide yer alan makalelerin “etik kurallar” çerçevesinde hazırlanmış olması gerekir. Etik sorumluluk yazarlara aittir. Ayrıca, dergilere gönderilen bilimsel yazılarda; editör kurulu, yazarlar ve hakemler ICMJE (International Committee of Medical Journal Editors) önerilerini ve COPE (Committee on Publication Ethics)’un Editör ve Yazarlar için Uluslararası Standartlarını dikkate almalıdır.
Ankara Sağlık Bilimleri Dergisi, “insan” öğesinin içinde bulunduğu tüm çalışmalarda “Helsinki Bildirgesi”, “İyi Klinik Uygulamalar Kılavuzu” ve “İyi Laboratuvar Uygulamaları Kılavuzu”’nda belirtilen esaslara ve T.C. Sağlık Bakanlığı’nın ilgili yönetmeliklerine uygunluk ilkesini kabul eder. İnsanlar veya hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalarda, Etik Kurul onayı kopyasının dergiye gönderilmesi zorunludur. İlgili belgenin dergiye gönderilmemesi durumunda makale değerlendirmeye alınmaz. Yazarlar, “Örneklem ve Yöntem/Gereç ve Yöntem” bölümünde Etik Kurul onay tarihi ve sayısını yazmalıdır.
Bu kapsamda;
Yazarlar için;
- Etik kurul izni gerektiren araştırmalar için etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makale yazım kurallarına göre uygun bölümlerde belirtilmelidir.
- Alınan etik kurul izni belgelendirilmeli ve sisteme ayrı bir dosya olarak yüklenmelidir. Dergiye yüklenen etik kurul dosyasındaki bilgiler makale başlığı ve yazar isimleri ile uyumlu olmak zorundadır.
- Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, izinle ilgili bilgiler (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde, ayrıca makalenin son sayfasında ("Etik Kurul Beyanı" başlığı altında) belirtilmelidir. Olgu sunumlarında bilgilendirilmiş gönüllü olur formunun imzalatıldığına dair bilgiye ("Bilgilendirilmiş Onam Beyanı" başlığı altında) yer verilmelidir.
- Yazarların, kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine riayet etmesi gerekmektedir (görsel kullanımında kaynak belirtilmeli, ölçek kullanımı izni alınmalı vb.).
- Araştırmalarda destekleyen kurum varsa bilgisi mutlaka yöntem bölümünde belirtilmelidir.
- Etik kurul onayı, sisteme yüklenen makalenin tez çalışması, özet poster bildiri veya özet sözel bildiri kapsamında ise başlık sayfasında bu bilgiye yer verilmesi gerekmektedir ("Bu makale .... yazarın yüksek lisans/doktora tezinden elde edilen veriler kullanılarak hazırlanmıştır." / "Bu makale ..... kongresinde .... tarihinde sözel/poster olarak sunulmuştur."). Yöntem bölümü tamamıyla aynı olan tam metin bildiriler makale olarak dergi yayın sürecine kabul edilmemektedir.
Hakemler için;
- Ankara Sağlık Bilimleri Dergisi'nde, hakem sürecinde hakem seçimi çift kör olarak yapılmaktadır.
- Hakemler, hakemlik davetini belirtilen süre içerisinde kabul/red etmelidir. Hakemlik kabul edildikten sonra belirtilen süre içerisinde önerilerini sisteme yüklemelidir. Belirtilen süre içerisinde dönüş yapılmaması durumunda ilgili görev iptal edilerek editörler tarafından yeni hakem ataması yapılabilir.
- Hakemlik sürecinde tüm hakemler makeleleri tarafsız bir şekilde değerlendirmelidir, bu sürecin gizli olduğunu ve üçüncü kişilerle paylaşılmaması gerektiğini bilmelidir.
- Bilimsel değerlendirmelere ek olarak, hakemler makale ile ilgili etik kuralların ihlal edildiği bir durum tespit ederse durumu editöre bildirmelidir.
Editör Kurulu için;
- Editör kurulu, yazarlar tarafından sisteme yüklenen tüm makaleleri TR Dizin Kriterleri'ne göre oluşturulan dergi kurallarına göre gözden geçirmelidir.
- Editör kurulu, sisteme yüklenen her makalenin ilk olarak uygunluk durumunu İLK KONTROL Listesine göre değerlendirmelidir.
- Editör kurulu, makale değerlendirme sürecinin gizlilik içerisinde olmasına dikkat etmelidir ve üçüncü kişilerle paylaşılmaması gerektiğini bilmelidir.
- Sisteme yüklenen tüm makaleler editör kurulu tarafından herhangi bir ayrım gözetmeksizin tamamen tarafsız bir şekilde değerlendirilmelidir.
Yayın politikası
Ankara Sağlık Bilimleri Dergisi'ne gönderilen tüm makaleler;
- İlk olarak dergi yazım kurallarına göre editör, editör yardımcısı ve teknik editör tarafından kontrol edilir. Dergi yayın ilkesi ve kurallarına göre uygun bulunmayan makaleler ileri incelemeye gerek duyulmadan yazara iade edilir. Gerekli durumlarda yazarlardan düzeltme istenebilir.
- Dergi yazım kurallarına uygun olarak hazırlanan ve intihal oranı %20'yi geçmeyen makaleler editör tarafından değerlendirme sürecine alınır. Bu aşamada editörler bilimsel açıdan yetersiz görmesi durumunda red kararı verebilir, makaleyi yazara gönderebilir veya hakemlik sürecini başlatabilir.
- Editör tarafından uygun bulunan makalelerin bilimsel değerlendirmesi için en az iki hakem davet edilir. Hakem değerlendirme süresi içerisinde görüşleri/önerileri/düzeltmeleri sisteme yüklemeleri beklenir.
- Hakem önerilerinin ve varsa editör kurulu önerilerinin revize edilebilmesi için makale yazara gönderilir. Yazarların revizyon isteğini kabul ederek belirtilen süre içerisinde revize dosyayı sisteme yüklemesi gerekmektedir (düzeltmelerin yapılması yazının kesin yayımlanacağı anlamına gelmez.). Revize edilen dosyada yapılan değişiklikler açıklama olarak gösterilmelidir.
- Belirtilen süre içerisinde sisteme yüklenen revize makaleler, editör kurulu tarafından kontrol edilir. Editörler revizyon sonrası makaleyi tekrar hakem sürecine gönderebilir veya revizyon/kabul/red kararı verebilir.
- Bir hakemin majör kararı vermesi diğer hakemin minör kararı vermesi durumunda majör düzeltme kararı verilir. Son düzeltmelerden sonra editör değerlendirmesi sonucu nihai karar verilir. Bir hakemin ret kararı diğer hakemin kabul veya revizyon kararı vermesi durumunda üçüncü hakem görevlendirilmesi yapılır. Tüm hakem önerileri dikkate alınarak nihai karar editör tarafından verilir.
- Yazarlar tarafından revize edilen ve editörler tarafından kabul kararı alınan makaleler yazım ve dil bakımından değerlendirildikten sonra mizanpaj editör kontrolüne gönderilir. Mizanpaj sonrası son kontroller yapılır ve gerekli durumlarda yazardan revizyon istenebilir. Tüm kontroller yapıldıktan ve kabul kararı verildikten sonra makale ilgili sayıya atanır ve basım için sıraya alınır. Tüm bu durumlar sorumlu yazara sisteme kayıtlı adreslerine mail olarak gönderilir.
- Makaleler yayınlandıktan sonra dergipark kuralları gereği yazarlara kontrol için belirli bir süre verilir, bu süre içerisinde yazarlar herhangi bir değişiklik durumunu editörlere bildirmek zorundadır. Bu süre sonunda herhangi bir değişiklik yapılamayacağı için geri dönüş yapmayan yazarların makalenin son halini onayladığı kabul edilir.
Telif Hakkı
Dergimizde yayımlanan çalışmaların telif hakları dergimizde olup, yayınlanan çalışmalar CC BY-NC-ND 4.0 lisansı altında açık erişim olarak yayımlanmaktadır. Yayımlanmak üzere kabul edilen çalışmaların her türlü yayın hakkı dergiyi yayımlayan kuruma aittir. Bununla beraber dergide yayımlanan çalışmalar, ticari olmamak, uygun bir şekilde atıf vermek ve yukarıda belirtilen lisanslama koşullarına uymak kaydı ile kullanılabilir, kopyalanabilir, çoğaltılabilir ve uyarlanabilir. Yayımlanan çalışmalarda yer alan düşünce ve öneriler tümüyle yazarların sorumluluğundadır. Dergide yayımlanan yazılar için telif hakkı ödenmez. https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.tr
Yazarlar dergi web sitesinde yer alan “Yayın Hakkı Devir Formu” nu doldurup, çalışma ile birlikte sisteme yüklemelidir. Yayın Hakları Devir Formu olmadan gönderilen çalışmalar değerlendirmeye alınmayacaktır.
Ankara Sağlık Bilimleri Dergisi makale kabul, değerlendirme ve yayın süreçlerinde ücret talep etmez.
Ankara Sağlık Bilimleri Dergisinde (Journal of Ankara Health Sciences) yayımlanan çalışmaların telif hakları dergimizde olup, yayınlanan çalışmalar CC BY-NC-ND 4.0 lisansı altında açık erişim olarak yayımlanmaktadır. Yayımlanmak üzere kabul edilen çalışmaların her türlü yayın hakkı dergiyi yayımlayan kuruma aittir.
Makale gönderme süreçleri ve "Telif Hakkı Devir Formu" hakkında yardım almak için tıklayınız.